Welkom Productscout

Na maanden uitdenken, ontwerpen, programmeren en weer uitdenken, en weer programmeren, kan ik jullie eindelijk met trots voorstellen aan: Productscout.nl!

Wat is Productscout?

Productscout.nl is een platform voor vergelijkingssites die het mogelijk maakt om eenvoudig relevante vergelijkers (“scouts”) op te zetten. Zie het als een mix van grote vergelijkingssites als Kieskeurig.nl en Beslist.nl, en de aparte eilandjes van Coolblue.

Hoe het werkt? Elke nacht worden miljoenen producten opgehaald bij tientallen shops en verwerkt op de hoofdserver, waarna ze gecategoriseerd worden in zowel categorieën, tags en series. Deze categorieën komen samen in zogenaamde ‘groepen’, die vervolgens door een API naar “goedgekeurde” domeinen worden gestuurd. Een groep kan bestaan uit één of meerdere categorieën, waardoor bijvoorbeeld grotere sites ingericht kunnen worden die gameprijzen vergelijken, of speelgoedprijzen vergelijken, maar ook kleinere sites die bijvoorbeeld dekbedprijzen vergelijken. Of stripboeken. Of hondenvoeding. Noem maar op! Deze “netwerk”-sites zijn dan weer volledig ingericht met een custom CMS en zoekmogelijkheden, waardoor extra informatie en leuke campagne-pagina’s eenvoudig ingericht kunnen worden.

To infinity, and beyond

Op het moment van schrijven zijn er 6 scouts in het wild te bewonderen, maar dit aantal zal spoedig worden verhoogd. Uiteindelijk is het doel om voor elke “interessante” productgroep een scout te hebben staan, waarin gebruikers opzoek kunnen gaan naar leuke producten, objectief prijzen kunnen vergelijken van betrouwbare shops (met een keurmerk of hoge waardering) en relevante adviezen kunnen lezen over nieuwe producten of mogelijkheden. Veel plezier!